• Home Slider01

Utah centraleDe metropool Los Angeles zet in op minder CO2-uitstoot. De komende jaren wil de miljoenenstad aan de westkust van de Verenigde Staten drie gascentrales sluiten en afscheid nemen van de vervuilende kolencentrale (foto), 500 km verderop in de staat Utah. Deze centrale is de belangrijkste energiebron voor de stad. Het alternatief dat Los Angeles voor ogen heeft is een nieuwe gascentrale in Utah, die over vijf jaar moet draaien op een mix van aardgas en 30% waterstof. Tussen 2050 en 2045 moet de hoeveelheid waterstof in stappen worden opgevoerd naar 100%. Dat is tevens de deadline die de overheid stelt aan een 100% klimaatvriendelijke elektriciteitsvoorziening. De nieuwe ​​gasgestookte elektriciteitscentrale moet een vermogen krijgen van 840 megawatt, om de metropool Los Angeles probleemloos van stroom te voorzien. 

Diverse milieu-organisaties hebben afwijzend gereageerd. Zij willen de doelstelling van 100% duurzame stroom al in 2025 gerealiseerd zien, maar komen niet met de oplossing hoe dat geregeld moet worden, aldus de Los Angeles Times.

De haalbaarheid van ’s werelds eerste energiecentrale op waterstof hangt in belangrijke mate af van de prijs van waterstof. Het onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance schat in dat de prijs van duurzaam opgewekte waterstof de komende tien jaar zal halveren en tot 2050 nog zal dalen met zo’n 80% tot ongeveer 80 Dollarcent per kilo (72 Eurocent). ‘De snel dalende kosten van hernieuwbare energie en elektrolysers maken deze daling mogelijk,’ aldus Bloomberg.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl