• Home Slider01

Polen Pesa fabriekDe Poolse bedrijven Pojazdy Szynowe en PKN Orlon hebben een intentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een locomotief op waterstof. Pojazdy Szynowe, een bedrijf met 2000 medewerkers en gevestigd in Bydgoszcz, houdt zich bezig met de productie en het onderhoud van spoorwegmaterieel, PKN Orlen is het grootste oliebedrijf van het land. Eerder deze maand hebben de bedrijven de handtekeningen gezet.

De eerste stap die de bedrijven gaan zetten is het opstellen van een routekaart voor het nieuwe waterstofproject. Pojazdy Szynowe zal zich daarna concentreren op het rollend materieel, in eerste instantie een locomotief bestemd voor het goederenvervoer. In een tweede fase wordt gekeken naar treinen voor passagiersvervoer. Het eerste voertuig moet op proef in 2021 gaan rijden.

PKN Orlen richt zich tegelijkertijd op de productie en het transport van groene waterstof. Helemaal nieuw is dat niet. Waterstof Magazine liet al eerder weten dat het oliebedrijf bezig is met het opzetten van een fabriek voor groene waterstof in Polen. De waterstof die hier geproduceerd gaat worden, moet worden verkocht bij een drietal Orlen-tankstations in Polen en Tsjechië. Bij twee van haar tankstations in Duitsland verkoopt PKN Orlen inmiddels al waterstof. Treinvervoer komt hier nu bij.

Polen is volgens PKN Orlen momenteel een van de grootste waterstofproducenten ter wereld. Het bedrijf produceert momenteel al 45 ton grijze waterstof per uur. Waterstof wordt onder andere gebruikt bij de olieraffinage. Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl