• Home Slider01

Hoogezand Veegmachine1Het Nederlandse ministerie van Milieu en Wonen, de EU en het Nederlandse bedrijfsleven investeren samen 87 miljoen Euro om de CO2-uitstoot binnen het transport verder te verminderen. Er komen tientallen nieuwe projecten met waterstof en het netwerk van waterstoftankstations zal verder worden uitgebreid. Dat maakt het ministerie vandaag bekend.

De Nederlandse overheid trekt 43,5 miljoen Euro uit voor transportprojecten die goed zijn voor het klimaat en de luchtkwaliteit. De Europese Unie draagt 5,9 miljoen Euro bij en het overige geld – 37,6 miljoen - zal worden bijgedragen door het bedrijfsleven. Doel van de investering is om Nederlandse transportinnovaties, die nog niet op de markt, maar wel zeer kansrijk zijn, versneld uit te voeren. Het gaat om 43 projecten, waarvan de eersten al in 2020 worden gerealiseerd.

Een van de projecten omvat de bouw van emissieloze veegwagens voor in winkelcentra en grotere voor straatreiniging. Afnemers kunnen bij de ombouwer -Holthausen in Hoogezand- kiezen tussen waterstof of batterij-elektrisch. Bijzonder is dat er ook een variant is met een kleine tank van kunststof geschikt voor waterstof. Deze kan gemakkelijk worden omwisselt voor een volle als hij leeg is. De veegwagens op waterstof zijn daarmee niet alleen schoon en stil, maar hebben ook een laag gewicht en zijn onbeperkt inzetbaar. Dit soort machines met verwisselbare waterstoftank is nu nog nergens verkrijgbaar. Begin 2021 vegen de eerste exemplaren straten schoon in Rotterdam en Groningen.

Een deel van het geld gaat naar zeven nieuwe waterstoftankstations, in Roosendaal, Utrecht, Nieuwegein, Amsterdam, Dordrecht, Barneveld en Den Helder.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl