• Home Slider01

Trentino transporti ItaliëIn het noorden van Italië is ophef ontstaan rond de presentatie van nieuwe plannen voor de ontwikkeling van waterstof. Oorzaak is een mislukt waterstofproject uit 2013, waarbij vijf miljoen Euro verloren is gegaan. Het milieuvoordeel was indertijd nagenoeg nul. Nu de regio bezig is met de voorbereidingen van de Olympische Winterspelen in 2026, komt waterstof weer in beeld. Het regiobestuur is razend enthousiast over de nieuwe plannen, maar er klinkt ook luid commentaar.

In de aanloop naar het wereldkampioenschap skiën in de Noord-Italiaanse plaats Fiemme werd zeven jaar geleden een duurzaam project gelanceerd voor het zero-emissie transport van bezoekers en deelnemers. Voor een bedrag van drie miljoen Euro werden drie transportbusjes (foto), elk met plaats voor 18 personen aangeschaft. Daarbij kwam nog een investering bij van twee miljoen Euro voor een waterstoftankstation in Panchià, een dorp met ruim 700 inwoners midden in het skigebied. Na het wereldkampioenschap moesten de voertuigen volgens afspraak in de regio blijven rijden. De internationale pers schreef er indertijd lovend over. Maar na afloop van de wereldkampioenschappen, toen de journalisten waren vertrokken, was de liefde voor duurzaamheid snel over. Binnen twee jaar werd het waterstoftankstation ontmanteld. De drie voertuigen staan inmiddels te midden van bulldozers, bestelwagens en betonmixers verborgen in een industriële loods in Rovereto. De regionale vervoerder Trentiono Transporti, kijkt niet meer naar de voertuigen om.

Diverse politici waren dan ook hoogst verbaasd dat de regionale overheid nu opnieuw met plannen voor waterstof komt. En wederom gaat het over duurzame mobiliteit op waterstof. Een groot verschil is dat er anno 2020 verschillende bedrijven in de regio actief zijn op het gebied van waterstof. En er is ook meer draagvlak nu de nationale overheid en de EU duurzame waterstofprojecten subsidiëren. De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt en dan zal bekend worden gemaakt hoeveel geld er opnieuw in vervoer op waterstof in de Italiaanse regio Trentino wordt gestoken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl