• Home Slider01

Keele UniversityIn Keele, in het westen van het Verenigd Koninkrijk, is de eerste test met waterstof in de aardgasleiding van start gegaan. Onder de projectnaam HyDeploy worden honderd huizen en dertig faculteitsgebouwen van de Universiteit van Keele vanaf begin januari verwarmd met een mix van 80% aardgas en 20% waterstof. Door de mix met CO2-vrije waterstof wordt uiteindelijk minder CO2 uitgestoten. Dit is de eerste veldtest in Groot-Brittannië.

In het Verenigd Koninkrijk is een maximale hoeveelheid waterstof van 0,1 % in het normale aardgasmengsel toegestaan. Speciaal voor deze test hebben de partners binnen HyDeploy ontheffing van dit percentage gekregen. De 20% volumemix betekent dat klanten hun gastoevoer gewoon kunnen blijven gebruiken, zonder dat er wijzigingen aan de gastoestellen of leidingen nodig zijn, terwijl de CO2-uitstoot tegelijkertijd flink wordt verminderd.

De verwarming van woonhuizen en de industrie is goed voor de helft van het energieverbruik in het Verenigd Koninkrijk en een derde van de CO2-uitstoot. Ongeveer 83% van de huishoudens gebruikt aardgas voor verwarming. Als een waterstofmengsel van 20% in het hele land zou worden uitgerold, zou dit elk jaar ongeveer 6 miljoen ton CO2-uitstoot kunnen besparen, wat overeenkomt met de uitstoot van 2,5 miljoen auto's.

De waterstof wordt geproduceerd door een elektrolyser van ITM Power. Het Britse Comité voor klimaatverandering heeft indertijd aangegeven dat het VK de komende 30 jaar tussen 6 en 17 GW elektrolyser nodig heeft om duurzame energie te produceren, op te slaan en uiteindelijk als duurzame warmtebron te leveren, aldus ITM Power in de persverklaring.

Het project HyDeploy kost ruim 8 miljoen Euro en staat onder leiding van Cadent, in samenwerking met Northern Gas Networks, Keele University, de Health and Safety Executive (HSE) Science Division, ITM-Power en het onafhankelijke duurzame energiebedrijf Progressive Energy.  

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl