• Home Slider01

Wuppertal bus2Het bedrijf Wuppentaler Stadtwerken schakelt over op waterstof. Het openbaarvervoersbedrijf van de Duitse stad Wuppertal ontvangt de eerste twee maanden van dit jaar tien nieuwe bussen op waterstof. De voertuigen worden geleverd door het Belgische bedrijf Van Hool. WSW wil de busvloot de komende jaren geleidelijk overzetten op schone waterstof. Daarvoor wordt een eigen waterstoffabriek opgezet.

De nieuwe bussen zijn uitgerust met een 85 kW brandstofcel en batterijen, met een maximaal vermogen van 210 kW. De voertuigen de kosten per stuk ongeveer 650.000 euro en zijn gestationeerd bij het busdepot ‘Nextebreck’. Het personeel heeft daar speciale opleidingen gevolgd om met de nieuwe voertuigen om te kunnen gaan, de onderhoudswerkplaats is aan de waterstofeisen aangepast. Een eerste bus is, om aan het voertuig te wennen, al in december geleverd.

Bij de productie van waterstof wordt samengewerkt met het plaatselijke afvalverwerkingsbedrijf AWG. Daar wordt een elektrolyser met een vermogen van een megawatt geplaatst. Om de tien bussen van voldoende waterstof te kunnen voorzien wordt er een opslagvolume voor 425 kilogram waterstof gebouwd. De productielocatie is momenteel nog in aanbouw en wordt naar verwachting in februari opgeleverd. Tot die tijd kunnen de voertuigen tanken bij het waterstoftankstation van Shell, naast de vestiging van Ikea in Wuppertal.

De totale kosten voor het waterstofproject van openbaarvervoersbedrijf WSW bedragen 12 miljoen euro. 5,5 miljoen euro voor de bouw van de waterstoffabriek en het tankstation en 6,5 miljoen euro voor de aankoop van de voertuigen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl