• Home Slider01

Lulea SSAB LTU 2012 03Volgens de gegevens van de Verenigde Naties is de staalindustrie een van de industrieën met de hoogste CO2-uitstoot en goed voor 7% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Verwacht wordt dat door de groeiende wereldbevolking en een groeiende urbanisatie de vraag naar staal de komende decennia wereldwijd flink zal toenemen. In Scandinavië loopt een proef naar de productie van staal zonder fossiele brandstoffen. Het alternatief is waterstof.

De Zweedse staalfabriek SSAB Swedish Steel voert in de Raahe-fabriek in Finland een pilotstudie uit maar de productie van fossielvrij staal. Het doel is om de cokeskool, traditioneel noodzakelijk voor deze industrie, te vervangen door waterstof. Het resultaat is 's werelds eerste fossielvrije staalproductietechnologie, met vrijwel geen CO2-voetafdruk. De ijzerproductie is goed voor ongeveer 90% van de CO2-uitstoot van staalproducent SSAB. In het nieuweproductieproces wordt geen CO2 meer uitgestoten, maar slechts schoon water. Laboratoriumtests en een pre-haalbaarheidsstudie hebben inmiddels aangetoond dat het nieuwe productieproces werkt.

De volgende stap is een proeffabriek, die nu in de plaats Luleå in Zweden wordt gebouwd. Dit jaar moet de fabriek klaar zijn. Als het de onderzoekers lukt het schone laboratorium-proces flink op te schalen, kan de CO2-uitstoot in Zweden met 10% dalen. Martin Lindqvist, CEO en president van SSAB, heeft inmiddels in de Zweedse media laten weten dat zijn bedrijf in 2026 de eerste ter wereld wil zijn dat fossiel vrij staal op de wereldmarkt aanbiedt.

De onderliggende cijfers zijn hoopvol. De huidige prijs van elektriciteit, steenkool en de kosten van CO2-uitstoot jagen de prijs van staal op. Bedrijven die blijven produceren met fossiele brandstoffen komen straks met een eindproduct dat 20 tot 30% duurder is dan fossielvrij geproduceerd staal, aldus SSAB. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl