• Home Slider01

DijonDe Franse stad Dijon heeft deze week grote plannen met waterstof gepresenteerd. De stad in het noordoosten van Frankrijk gaat een productielocatie voor groene waterstof ontwikkelen. Daarnaast wordt een vloot nieuwe voertuigen aangeschaft om op waterstof te kunnen rijden. De overstap op waterstof moet jaarlijks 1750 ton CO2 besparen, dat is evenveel als 700 retourvluchten van Parijs naar New York.

Voor de ontwikkeling van de waterstofplannen werkt de grootste stad in de regio Bourgogne-Franche-Comté samen met het ingenieursbureau Rougeot Energy, onder de projectnaam Dijon Métropole Smart Energhy. Als eerste wordt een productielocatie voor groene waterstof gebouwd op het terrein van de regionale afvalverwerker aan de Rue Alexander Fleming aan de noordkant van de stad. Een belangrijk deel van de benodigde elektriciteit voor de elektrolyser zal worden opgewekt bij de vuilverbranding, de rest komt uit groene stroom dat in de nabijheid wordt opgewekt.

De groene waterstoffabriek levert in eerste instantie 500 kilo waterstof per dag. Dit zal worden gebruikt door acht nieuwe vuilnisauto’s met een brandstofcel, die zullen worden aangeschaft, samen met zes andere lichte bedrijfsvoertuigen. Als de busvloot van het plaatselijke vervoersbedrijf Keolis moet worden vernieuwd, zal voor waterstof worden gekozen. Het nieuwe waterstoftankstation wordt openbaar en kan door bedrijven en particulieren worden gebruikt. Iedere vuilnisauto verbruikt per dag ongeveer 20 kilo waterstof.

Naast de stad Dijon en de regio Bourgogne-Franche-Comté heeft de landelijke overheid een financiële bijdrage toegezegd. Van de totale kosten van 6,5 miljoen Euro, zal de nationale overheid er 3.4 miljoen bijdragen. Medio 2021 moeten de plannen zijn gerealiseerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl