• Home Slider01

Tomsk GazpromHet energiebedrijf Gazprom werkt aan de omzetting van fossiel aardgas in klimaat-neutrale waterstof, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag. Het Russische gasbedrijf gebruikt daarvoor de zogenaamde methaan-pyrolyse, hierbij wordt aardgas door warmte gesplitst. In tegenstelling tot stoom-reforming komt bij dit proces geen CO2 vrij. Pyrolyse vereist slechts een fractie van de energie die nodig is voor het elektrolyseproces. Het bijproduct koolstof moet worden gebruikt als grondstof voor verschillende industriële processen en consumptiegoederen.

De Russische energie-gigant Gazprom ontwikkelt de nieuwe productiemethode in het onderzoekslaboratorium in Tomsk, in het zuiden van Rusland. In tegenstelling tot de waterstofproductie door stoom-reforming van aardgas, dat vooral in de industrie wordt gebruikt, wordt tijdens pyrolyse geen broeikasgas CO2 geproduceerd. Gazprom denkt in de toekomst steeds meer waterstof toe te voegen aan zijn aardgasvoorraden die bestemd zijn voor de Europese markt. Dit is geen vrijwillige keuze. Wil Gazprom als energieleverancier ook in de toekomst een rol blijven spelen, dat zal een CO2-vrij product noodzakelijk zijn.

In Duitsland loopt inmiddels een soortgelijk onderzoek. Daar wil het energiebedrijf Wintershall Dea samen met het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) de mogelijkheid van pyrolyse op industriële schaal onderzoeken. De reden is dat er wereldwijd nog enorme hoeveelheden aardgas beschikbaar zijn. Via pyrolyse zijn deze prima te gebruiken, alleen is de samenleving dan nog niet van de fossiele brandstoffen af.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl