• Home Slider01

Delfzijn BioMCNDe realisatie van de grootste groene waterstof van Europa is weer een stapje dichterbij. Het project DJEWELS, dat voorziet in een waterstoffabriek bij de plaats Delfzijl in het noorden van Nederland, heeft een subsidie van 11 miljoen Euro ontvangen. Het bedrag wordt toegekend door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU), een samenwerkingsverband van de Europese Commissie en de industrie, die de ontwikkeling van nieuwe waterstoftechnologie moet stimuleren. De enorme elektrolyser van Nouryon en Gasunie zou de eerste in haar soort zijn die op deze schaal in Europa wordt geïmplementeerd.

De onderliggende getallen zijn indrukwekkend. De 20 MW elektrolyser moet 3000 ton groene waterstof per jaar gaan produceren. Dit levert een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar. De waterstof wordt uiteindelijk gebruikt voor de productie van hernieuwbare methanol bij het bedrijf BioMCN (foto). Nog dit jaar moet de bouw beginnen.

Het project DJEWELS staat onder leiding van Nourion (het voormalige AkzoNobel) en de Nederlandse Gasunie. Vorig jaar heeft het Waddenfonds al vijf miljoen Euro subsidie toegezegd. De totale investering bedraagt enkele tientallen miljoenen Euro’s.

Als de plannen doorgaan wordt Noord-Nederland hiermee in een klap een van de grootste spelers in de Europese waterstofeconomie. Maar Nouryon en de Gasunie denken groots. Er loopt inmiddels een vervolgonderzoek om de capaciteit van de fabriek te verhogen van 20 MW naar 60 MW. Met die extra productie hopen de initiatiefnemers te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar groene waterstof die nodig is voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof. Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl