• Home Slider01

Oostende windmolensDe grootste groene waterstoffabriek van Europa moet uiterlijk 2025 verrijzen in België. In de havenplaats Oostende werken het baggerbedrijf DEME, investeringsmaatschappij PMV en de Haven Oostende aan de ontwikkeling van het project Hyport, een productielocatie waar 50-duizend ton groene waterstof per jaar geproduceerd kan worden. Dit komt overeen met een vermogen van 300 megawatt. De benodigde stroom komt van windparken op zee. De groene-waterstoffabriek moet op termijn een CO2-reductie van 500.000 à 1000.000 ton per jaar opleveren.

Geheel onverwacht komen de plannen niet. Eind 2020 staan er namelijk al 399 windmolens in de zee voor de Belgische kust, die gezamenlijk 2,3 gigawatt aan stroom kunnen produceren. En in de jaren daarna zullen er nog honderden bijkomen. Samen kunnen die windmolens straks zo’n 4 GW aan groene stroom opwekken, voldoende om de helft van de Belgische huishoudens van stroom te voorzien. Die pieken in de productie van windenergie vallen echter zelden samen met de verbruikspieken. De initiatiefnemers willen de overtollige energie omzetten in waterstof, om dit weer te kunnen gebruiken voor energie-opwek op windstille dagen.

Vooral in de industrie worden al jarenlang miljarden m3 meters waterstof gebruikt voor de productie van staal, glas en kunstmest. Deze zogenaamde grijze waterstof wordt via stoomreforming gemaakt uit aardgas. Een proces waar veel CO2 vrijkomt, maar ook veel goedkoop waterstof. Deze grijze waterstof kost rond de 1,36 Euro per kilo. Groene waterstof was tot op heden 5 tot 10 keer duurder. Maar de tijden veranderen ook hier razendsnel. Een Canadees bedrijf bood onlangs groene waterstof aan voor slechts 2,34 Euro. Deze lage bedragen bieden nieuwe kansen bij de ontwikkeling van de waterstof-economie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl