• Home Slider01

Netwerk waterstof Nederland DuitslandDe gezamenlijke Duitse netwerkbeheerders hebben een eerste kaart gepubliceerd voor een toekomstig landelijk waterstofnetwerk. (afbeelding: rechts) De netwerkorganisaties verenigd in de FNB hebben het waterstofnetwerk opgenomen in het nieuwe Gas Network Devellopment Plan 2020-2030. Hierin wordt een duidelijk beeld geschetst van een toekomstige CO2-vrije energievoorziening.

Het visionaire waterstofnetwerk heeft een totale lengte van 5900 km en ligt voor 90% al in de grond. De pijpleidingen worden nu nog gebruikt voor andere gassen. Om het landelijke netwerk helemaal geschikt te maken voor H2 moet er nog ongeveer 600 km nieuwe pijpleiding de grond in, als vervanger van ongeschikte pijpen. De energievoorziening van de industrie, mobiliteit en woonhuizen is in de toekomst afhankelijk van het waterstofnetwerk. Verspreid over het land zullen nieuwe waterstofbuffers geplaatst worden.

Met de publicatie van het visionaire waterstofnetwerk willen de transmissiesysteembeheerders bijdragen aan de door de landelijke regering aangekondigde waterstofstrategie en een eerste concrete stap in de toekomstige waterstofeconomie laten zien. Verrassend is deze stap niet, de Gasunie presenteerde al enkele jaren geleden het nieuwe hoofdnetwerk voor waterstof in Nederland. (afbeelding: linksboven) Ook deze infrastructuur ligt al jarenlang in de grond. Door het niet verlengen van exportcontracten van aardgas komt leidingcapaciteit vrij. Deze zal gebruikt worden voor waterstoftransport. 95% van de nieuwe waterstof backbone is hiervoor geschikt, 5% zal moeten worden aangepast.

Helemaal nieuw zijn waterstofnetwerken niet. In Rotterdam liggen al decennialang waterstofleidingen in de grond. Een van deze transportleidingen loopt van de Rotterdamse haven naar Antwerpen en vandaar via aftakkingen naar het noorden van Frankrijk. (afbeelding: linksonder) Ook in Zeeland en het Duitse Ruhrgebied ligt een pijpleiding voor waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl