• Home Slider01

0Het Duitse bedrijf Faun gaat vuilniswagens en veegauto’s op waterstof in serie produceren. Dat heeft het bedrijf tijdens een officiële presentatie in de Mercedes-Benz fabriek inWörthamRheinbekend gemaakt. Faun is onderdeel van de Kirchhoff Group en gaat de autoop de markt brengen onder de naam Bluepower.De vuilnis- en veegauto’s worden gebouwd op het chassis van de Mercedes-Eonic.

Helemaal nieuw zijn vuilnisauto’s op waterstof niet. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf E-truck heeft al diverse voertuigen op waterstof geleverd. Het bedrijf begon indertijd met elektrische vuilniswagens op batterijen, maar kwam gaandeweg tot de conclusie dat het onmogelijk was om voldoende batterij-capaciteit te installeren.Het probleem wordt ook nog eens groter als deze voertuigen in bergachtige gebieden moeten rijden. Inmiddels is het Duitse Faun tot dezelfde conclusie gekomen. Faun vermeldt in een persverklaring dat de brandstofcel en de waterstoftanks het voertuig aanzienlijk lichter maken en er zodoende meer laadcapaciteit overblijft.

Vuilnisauto’s en veegauto’s op waterstof blijven voor de producenten interessant. In steeds meer binnensteden, met Duitsland voorop, worden dieselvoertuigen meer en meer aan banden gelegd. Emissievrije voertuigen hebben daarom de toekomst. Dit jaar wil Faun de eerste serie van 22 voertuigen geproduceerd hebben.

Een eerste klant heeft zich inmiddels gemeld. Het afvalbedrijf Wuppertal, werkzaam in een bergachtig gebied, is een van de eerste klanten.De benodigde waterstof wordt op het eigen terrein geproduceerd. Het plaatselijke busbedrijf maakt ook gebruik van deze tankinstallatie.Desgewenst kan worden uitgeweken naar het waterstoftankstation van Shell, direct naast Ikea.

Aan de emissievrije vuilniswagens met een brandstofcel hang wel een flink prijskaartje. De voertuigen zijn te koop voor 800-duizend Euro. Gelijke voertuigen op diesel kosten rond de 300-duizend Euro.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief  

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl