• Home Slider01

Bayern BMWOver twee jaar komt de Duitse autofabrikant BMW met een nieuw prototype op waterstof. Dat heeft Jürgen Guldner, directeur van BMW waterstof- en brandstofcel-technologie bekend gemaakt. Guldner deed zijn uitspraken in The Telegraph.  BMW ziet de brandstofceltechnologie niet al concurrent van de batterij-elektrische systemen, maar als onderdeel van een totaalaanbod.

‘Voertuigen op waterstof zijn slechts een hulpmiddel bij het verminderen van de uitstoot van al onze auto’s tot nul procent in 2030,’ aldus de autofabrikant uit Bayern. Het bedrijf werkt bij de ontwikkeling van auto’s met een brandstofcel nauwkeurig samen met Toyota. Deze Japanse fabrikant wordt wereldwijd gezien als marktleider in personenauto’s op waterstof. Dit is het resultaat van vele jaren onderzoek en miljarden Euro’s investeringen in research. Door samenwerking hopen de twee bedrijven de kosten van de brandstofcelsystemen snel tot op concurrerend niveau te verlagen. Onderzoek in toonaangevende landen als Japan, Zuid-Korea en China hebben aangetoond dat het de kostprijs van auto’s op waterstof en auto’s op fossiele brandstoffen ergens tussen 2025 en 2030 op gelijk niveau zullen liggen.

Auto’s op waterstof zijn gelijk aan elektrische auto’s, maar wekken onderweg de stroom op door in de brandstofcel waterstof en zuurstof te laten reageren. De stroom verdwijnt in een kleine accu waarop het voertuig uiteindelijk rijdt.

Onderdeel van het succes van voertuigen op waterstof is een goede tankinfrastructuur, volgens de ontwikkelaars van BMW.  Momenteel is deze alleen aanwezig in delen van Japan, Zuid-Korea, Californië, Duitsland en Denemarken. Dit laatste land heeft de grootste dichtheid van waterstoftankstations ter wereld. Meer dan 60% van de Denen woont binnen een straal van 10 km van een waterstoftankstation. ‘Nu moet alleen de kostprijs van auto’s op waterstof nog naar beneden.’

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl