• Home Slider01

Arnhem AutoDe HAN, de Hogeschool Arnhem Nijmegen, beweegt zich steeds meer binnen de markt voor waterstof. Al zo’n tien jaar racen de studenten met hun eigengebouwde voertuig mee tijdens de Shell Eco-Marathon, vorig jaar met groot succes. Dat motiveert, dus ook dit jaar schrijven de studenten zich in voor de Europese editie die plaatsvindt bij Mercedes-Benz Brooklands & Mercedes-Benz World, ten zuidwesten van Londen.

De HAN doet mee aan de race waarin de meest zuinige auto’s aan bod komen. Met een zeer efficiënt voertuig werd vorig jaar de derde prijs gewonnen. De door het team Hydromotive ontwikkelde waterstofauto reed 692 km op één liter brandstof (omgerekend naar benzine). Het waterstofteam legde daarmee beslag op de derde plaats, de hoogste score ooit.

Dit jaar gaat een groep van 16 tweedejaars studenten met de nieuwe waterstofauto aan de slag. Teamlid Wilco Geutjes ziet de uitdaging wel zitten. ‘Je leert superveel en het versterkt je cv. Je wordt compleet losgelaten in de keuzes die je maakt: dat is leuker dan een probleem dat al vaker is opgelost. Je leert hier veel over samenwerking, verantwoordelijkheid nemen, initiatief nemen, keuzes durven maken en projectmatig werken. In vergelijking met universiteiten hebben wij een mindere theoretische mindset, maar vooral een praktische. Hierdoor gaan we gewoon dingen uitproberen, in plaats van dat de focus ligt op berekeningen maken en onderzoeken. Natuurlijk doen we dit ook, maar we pakken eerder die 3D-printer of een blok hout en we gaan het proberen. Zo zijn we van een voertuig van piepschuim naar een echte stevige wagen van koolstofvezel gegaan.’

Of het team ook dit jaar weer hoge ogen gooit weten we aan het begin van de zomer. De Shell Eco-Marathon wordt van 27 juni tot 3 juli 2020 gehouden. Op de foto: Docent Selma van Loon gaat zich dit jaar inspannen om samen met de studenten een koppositie te veroveren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl