• Home Slider01

Lelystad zonnepaneel boerderijDe universiteit van Wageningen (WUR) en onderzoeksinstituut TNO starten in Lelystad het Fieldlab, een proefproject waar geëxperimenteerd wordt met kleinschalige opwekking van waterstof op boerderijen.  De energie die hiervoor nodig is wordt op dezelfde locatie geproduceerd uit zonne- en windenergie. Het ministerie van Economische Zaken financiert het vijfjarige project dat in de zomer 2020 van start gaat. Het project wordt morgen, donderdag 6 februari, gepresenteerd tijdens de Nationale Waterstofdag.

 Waterstof is belangrijk voor de energietransitie in de landbouw. Veel boeren wekken energie op met zonnepanelen of windturbines, maar regelmatig kan het lokale elektriciteitsnetwerk het aanbod niet aan. Ook wordt ’s zomers en overdag meer zonne-energie opgewekt, terwijl veel energie vooral ’s winters en in de avond en nacht nodig is. Door de onbalans en de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnetwerk moeten boeren hun zonneparken of windturbines regelmatig uitschakelen. De energieopslag in accu’s is gezien de opslagcapaciteit niet toereikend.

 ACRRES, het landelijke praktijkcentrum van de WUR en TNO gaan daarom samen kijken hoe agrariërs duurzame energie op hun bedrijf kunnen omzetten en opslaan in de vorm van waterstof. Dit vluchtige gas kan zo dienen als energiedrager die boeren kunnen inzetten voor de energievoorziening op hun bedrijf én als schone brandstof voor tractoren en vrachtwagens.

 “Waterstof heeft veel potentie als ontbrekende schakel binnen de energietransitie, maar er leven nog enkele belangrijke vragen waar we ons samen met TNO in zullen gaan verdiepen. Niet alleen op het gebied van productie, maar bijvoorbeeld ook hoe je het veilig kunt opslaan”, aldus Chris de Visser, manager van ACRRES. Het proefproject vindt plaats bij het proefstation in Lelystad. Hier bevinden zich al windmolenparken, testmolens en zonnepanelen.

 Nederland bouwt grote offshore windparken die een groot deel van de Nederlandse energie gaan verzorgen. Peter Eecen van TNO: “Tussen 2030 en 2040 zal een moment komen dat we meer offshore windvermogen leveren dan we aan totale elektrisch vermogen gebruiken. Dan is het op grote schaal produceren van waterstof een oplossing.”

 ACRRES en TNO presenteren hun project op donderdag 6 februari tijdens de eerste Nederlandse Nationale Waterstofdag, op het terrein van ACRRES in Lelystad. Jeroen Balemans van de WUR laat aan Waterstof Magazine weten dat opgeven voor die dag niet meer mogelijk is. “We zitten met 300 deelnemers helemaal vol.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl