• Home Slider01

SinotHet Nederlandse bedrijf Sinot, gespecialiseerd in het architectuur en design van zeer luxe jachten, biedt een superjacht op waterstof aan. Het schip met de naam Aqua, waarvan een miniatuurversie te zien was op de Monaco Yacht Show, wordt gepresenteerd als zeer schoon vaartuig met slechts een paar druppeltjes schoon water als uitlaatgas. Afgelopen weekend werd gemeld dat miljardair Bill Gates een van de eerste kopers is. 

Bij een lux jacht horen indrukwekkende cijfers. Het vaartuig is 112 meter lang en 15 meter breed. Er is voldoende waterstof aan boord om bijna 7000 kilometer  te kunnen varen. De 14 gasten kunnen verblijven in vier gastenrooms, twee vip-room en 1 eigenaarspaviljoen en hebben twee zwembaden ter beschikking, zowel binnen als buiten, en een eetzaal voor 14 personen. Het prijskaartje bedraagt bijna 600 miljoen Euro.

Om enigszins van het leven te kunnen genieten zijn er 31 personeelsleden nodig die hun eigen verblijfsvertrekken hebben. Het vaartuig wordt geleverd met een snelle speedboot en drie waterscooters. Of deze op waterstof varen is niet bekend. Het meest indrukwekkende stukje techniek ligt onderin. Daar liggen twee 28-tons vacuüm verzegelde tanks die worden gekoeld tot -253C en zijn gevuld met vloeibare waterstof. Deze brandstof genereert stroom via brandstofcellen aan boord, die waterstof met zuurstof combineren om elektriciteit te produceren voor de twee elektromotoren van één megawatt. Deze drijven vervolgens de schroeven aan. Er komt slechts schoon waters uit de uitlaat. De Sunday Telegraph meldt dat de boot een 'diesel-back-up' krijgt vanwege de schaarste van tankstations voor waterstof over de wereld.

Kopers moeten nog wel even geduld hebben, over vier jaar is het jacht pas klaar. Maar dan maak je ook indruk in ’s werelds grootse jachthavens. Ook belangstelling? Het bedrijf Sinot is gevestigd in de Nederlandse plaats Eemnes.  Klik hier voor meer foto’s van dit superjacht. 
Update: In eerste instantie werd gemeldt dat Bill Gates de eerste koper was, een dag later werd dat tegengesproken. Toch willen we u de achtergrondinformatie en foto's niet onthouden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl