• Home Slider01

Pau Febus 2020Waterstofbedrijf Ballard, gevestigd in Burnaby in de metropool Vancouver, heeft een paar indrukwekkende cijfers gepresenteerd. Het bedrijf houdt zich sinds 1989 bezig met de ontwikkeling van de PEM-brandstofceltechnologie en verkoopt haar producten wereldwijd. Ballard is genoteerd aan de beurs in Toronto en de Nasdaq in New York. Het afgelopen jaar is de beurskoers verdrievoudigd. Ballard is in 14 landen actief, verspreid over Azië, Europa en Noord-Amerika.

De brandstofcellen van Ballard zijn inmiddels geplaatst in 570 bussen en 2000 vrachtauto’s wereldwijd. De voertuigen hebben gezamenlijk inmiddels 30 miljoen kilometer afgelegd, wat gelijk is aan 750 keer een rondje om de aarde. Verschillende voertuigen rijden al acht jaar met dezelfde brandstofcel en hebben 35.000 uur gewerkt zonder noemenswaardig onderhoud.

De naam Ballard wordt niet altijd genoemd, omdat de focus bij nieuwe waterstofbussen vaak ligt op de voertuigbouwer. Maar Ballard heeft toch een belangrijke bijdrage geleverd aan het openbaar personenvervoer. De Ballard brandstofcellen zitten in de bussen die gebruikt worden voor het openbaar vervoer in Keulen en Wuppertal en het grote tram-busproject in de Franse stad Pau (foto). Maar het Canadese bedrijf kijkt ook verder, inmiddels lopen er wereldwijd projecten met brandstofcellen voor treinen, vrachtauto’s, schepen, personenauto’s en vorkheftrucks.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl