• Home Slider01

Amsterdam waterstof tankstation1Het nieuwe waterstoftankstation van Holthausen in Amsterdam West gaat een belangrijke rol vervullen bij de ontwikkeling van duurzame energie in de Amsterdamse haven. Dat is de mening van het havenbedrijf Amsterdam. De haven draait nu nog grotendeels op fossiele brandstoffen. De overslag van steenkool is nog steeds belangrijk, maar zal de komende decennia sterk teruglopen. Nieuwe ontwikkelingen rond duurzame energie zijn dan ook meer dan welkom.

Het bedrijf Holthausen uit het Groningse Hoogezand begint dit voorjaar met de bouw van het eerste waterstoftankstation van de hoofdstad. Daarnaast zal er waterstof geleverd worden in cilinders voor toepassing bij bedrijven. De gasflessen kunnen worden gehaald, of worden door een eigen transportdienst op locatie bezorgd. Wereldwijd rijden er al duizenden heftrucks en magazijnvoertuigen op waterstof. Holthausen levert alleen groene waterstof.

Een eerste grote klant voor het tankstation is inmiddels al binnen. De gemeente Amsterdam laat zes vuilnisauto’s op waterstof rijden. Daarvoor heeft de gemeente een contract afgesloten met e-trucks Europe. Dit bedrijf, met vestigingen in Nederland en België, heeft ruime ervaring met het leveren van vuilnisauto’s op waterstof.  De voertuigen zullen voor een periode van zes jaar worden geleased. Voor het omzetten van deze wagens naar waterstof krijgt Amsterdam subsidie vanuit het EU-project Revive. Binnen dit project werken verschillende gemeenten, afvalinzamelaars en leveranciers samen om kennis en ervaring op te doen met het rijden op waterstof. Het tankstation komt precies tegenover het gemeentelijk afvalbedrijf in het westelijk havengebied aan de Australiëhavenweg op het industrieterrein West Poort en wordt gerealiseerd met DKTI-subsidie. De gemeente subsidieert de bouw en de opwek van groene waterstof ook nog met een eenmalige bijdrage van 500.000 Euro.

Het tankstation gaat deze zomer open en is geschikt voor het tanken van voertuigen van 350 en 700 bar. De onbemande tanklocatie is 24 uur per dag geopend.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl