• Home Slider01

Ulm Nikola Tre 2De aangekondigde samenwerking tussen de vrachtwagenbouwers Nikola uit Arzizona en het Italiaanse Iveco krijgt vorm. De Europese joint venture gaat zich vestigen in het Duitse Ulm, bij de vrachtwagenfabriek van Iveco. De regio profileert zich als de waterstofregio van Duitsland.

De uitrol van de Nikola Tre begint in de loop van dit jaar met een testmodel op batterijen. Dit zijn batterij-elektrische 4x2 en 6x2 knikgestuurde vrachtwagens met modulaire en schaalbare batterijen met een capaciteit tot 720 kWh en een elektrische aandrijflijn die tot 480 kW continu-vermogen levert. De brandstofcel-elektrische versies, gebouwd op dezelfde productielijnen, worden getest in het kader van het door de EU gefinancierde H2Haul-project uit 2021. De fabrikant verwacht dat de eerste vrachtauto’s met een brandstofcel in 2023 op de wegen verschijnen. Momenteel wordt de fabriek in Ulm aangepast voor een bedrag van 40 miljoen Euro.

“De Nikola TRE is en blijft de meest geavanceerde truck ter wereld die de norm voor emissievrije voertuigen vandaag en in de toekomst zal bepalen”, aldus Trevor Milton, Chief Executive Officer, Nikola Motor Company. “De beslissing om de TRE in volume te produceren in de stad Ulm is een goed voorbeeld van hoe wij nieuwe banen creëren, innovatie bevorderen, zekerheid te bieden aan nieuwe leveranciers van emissieloze onderdelen en als voorbeeld willen dienen voor andere OEM's. De wereld is klaar voor nul-emissievrachttransport.”

De fabriek in Ulm kan gebruik maken van de IVECO's productielocaties in het Spaanse Valladolid en Madrid, waardoor een snelle opschaling mogelijk is om aan de verwachte klantvraag te voldoen.

CNH Industrial, moederbedrijf van Iveco, heeft een exclusief Europees partnership met het Amerikaanse Nikola en heeft inmiddels een kwart miljard Euro in het bedrijf Nikola geïnvesteerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl