• Home Slider01

Rotterdam VopakHet Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak verschuift de opslagmogelijkheden van fossiele brandstoffen richting de opslag van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit de toelichting op de jaarcijfers die gisteren werden gepresenteerd. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs van Amsterdam en is ’s werelds grootste dienstverlener in tankopslag. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf al opslagterminals voor fossiele brandstoffen in Spanje, Duitsland en Nederland verkocht.

De komende jaren wil Vopak investeren in de opslag van duurzame energie, in de vorm van gas of vloeistof. Operationeel directeur Frits Eulderink ziet daarbij een grote toekomst voor waterstof. Volgens Eulderink is waterstof goed te vervoeren en op te slaan, desgewenst in ammoniak of een andere vloeistof. Vopak verwacht dat er de komende jaren een internationale markt voor waterstofdistributie zal ontstaan, omdat niet alle landen zelfvoorzienend kunnen zijn. Vorig jaar werd al een eerste stap gezet, door een belang te nemen in Hydrogenious LOHC Technologies. Dit bedrijf ontwikkelt nieuwe technologieën voor de distributie van waterstof. Vopak is ook partner in Green Flamingo, een Portugees-Nederlands waterstofproject waarbij in Portugal een van Europa’s grootste fabrieken voor groene waterstof wordt opgericht. De waterstof moet per schip vanuit de haven van Sines vervoerd worden naar de haven van Rotterdam in Nederland.

Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare bulk-chemicaliën, gassen en olieproducten. Vopak heeft een wereldwijd netwerk van tankterminals. Deze terminals liggen op strategische plaatsen voor gebruikers ten opzichte van de belangrijkste internationale vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie, voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat voor een groot aantal industrieën. Bij Vopak werken 6000 mensen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl