• Home Slider01

Bolzano NexoDe Italiaanse provincie Bolzano versterkt zijn leidinggevende positie binnen waterstof. De afgelopen week zijn er tien nieuwe waterstofauto’s afgeleverd, die langdurig verhuurd zullen worden aan bedrijven en instellingen in de noord-Italiaanse regio. Het aantal personenauto’s verdubbelt daarmee van 10 tot 20. Daarnaast rijden er al vijf bussen op waterstof in het gebied.

De doelstelling van de regio Zuid-Tirol is om op middellange termijn te transformeren tot een groene regio, die klimaatbescherming combineert met de gezondheid en de kwaliteit van het leven van de burgers. Het gebied wil ook aantrekkelijk worden voor toeristen die gevoelig zijn voor duurzaamheid.

Mobiliteit zonder emissie is ook een van de prioriteiten voor de Brenner Autobahn, een van de belangrijkste noord-zuid-aders, die door het gebied loopt. De snelweg wordt steeds drukker en de uitstoot neemt flink toe. Daarom begint de wegbeheerder direct na de zomer met de uitrol van vier nieuwe tankstations voor waterstof tussen de grensovergang met Oostenrijk en Modena, ten zuiden van het Gardameer. Samen met het al bestaande waterstoftankstation bij de afslag Bolzano Sud, kan er straks op vijf plekken worden getankt.

Sinds 2013 hebben de vijf bussen op waterstof in het noorden van Italië 1,4 miljoen kilometer afgelegd, de eerste tien waterstofauto’s 920.000 kilometer. De ervaring met rijden op waterstof is positief, vandaar dat er nu tien auto’s aan de vloot worden toegevoegd. De voertuigen zijn gekocht door SASA, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio. Ze vallen binnen het LIFEalps-project dat financieel ondersteund wordt door de Europese Commissie. De bedrijven en instellingen die de voertuigen gaan gebruiken zijn de provincie Bolzano, Eurac Research, Alperia, A22, IDM en het Laimburg Experimental Center. Maar ook kleine ondernemingen durven de stap richting waterstof te maken, zoals het computerbedrijf Microtec en Camping Moosbauer in Trentino.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl