• Home Slider01

Zwitserland H2 stationsIn Zwitserland wordt volop gewerkt aan de uitbreiding van het landelijk netwerk van waterstoftankstations. Naast de twee bestaande tankstations die in 2016 openden, komen er het komende half jaar nog vijf bij. Te beginnen in Sankt Gallen, in het noordoosten van het land.

Op het wereldtoneel speelt Zwitserland met waterstoftechnologie nog maar een geringe rol, maar met concrete projecten bevindt het Alpenland zich in de kopgroep. Tussen nu en 2025 moeten er 1600 vrachtauto’s op waterstof van het Zuid-Koreaanse merk Hyundai het land binnenrollen. Dit jaar komen de eerste vijftig voertuigen, vandaar dat de tankvoorziening de hoogste prioriteit heeft. De eerste stap naar CO2-vrije brandstof is inmiddels gezet. Bij de elektriciteitscentrale in Gösgen is inmiddels een fabriek voor groene waterstof in bedrijf. Via de elektrolyser, gevoed door stroom uit waterkracht, kan jaarlijks 270 ton waterstof geproduceerd worden, genoeg om 40 tot 50 vrachtauto’s op te laten rijden. Dat is voldoende voor de korte termijn, maar er zullen nog de nodige elektrolysers geplaatst moeten worden om aan de groeiende vraag naar groene waterstof in de komende jaren te voldoen. De uitrol van productielocaties en tankstations wordt particulier gefinancierd.

Dat betekent niet dat de overheid niets bijdraagt. Via subsidies en vrijstelling van belastingen wordt het gebruik van vrachtauto’s op waterstof flink gestimuleerd. De overheid heeft de toezegging gedaan dat de kilometerprijs van waterstofvoertuigen die van dieselwagens niet zal overstijgen. Bedrijven die met de nieuwe vrachtauto’s gaan rijden zijn vrijgesteld van belasting op zware voertuigen. Deze bedragen ongeveer een kwart van de totale bedrijfskosten. In de kilometerprijs zijn naast de brandstof ook de onderhoudskosten meegenomen. Daarmee worden twijfels over de relatief nieuwe brandstofceltechnologie weggenomen.

De ontwikkelingen in Zwitserland worden geleid door het Hyundai Hydrogen Mobility-project, een joint venture tussen Hyundai en H2 Energy Swiss, en de H2 Mobility Switzerland Association. In dit laatste samenwerkingsverband zitten de grote retail-organisaties Coop en Migros, de vereniging van tankexploitanten en tientallen transportbedrijven.  
Afbeelding: de vijf nieuwe waterstoftankstations in Zwitserland van links naar rechts.

  1. Crissier, Coop (open in de zomer van 2020)
  2. Zofingen, Agrola (open in de zomer van 2020)
  3. Dietikon, Coop (open in de zomer van 2020)
  4. Rümlang, Avia (open in de zomer van 2020) 
  5. St. Gallen, Avia (open de in april van 2020)

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl