• Home Slider01

Siberië RuslandBlauwe koepels in een eindeloze toendra. Dit zijn de daken van het toekomstige onderzoeksstation Snowflake, dat in het noordpoolgebied moet worden gebouwd. Het station is een initiatief van het Moscow Institute of Physics and Technology en bevindt zich op het schiereiland Yamal, in het noordwesten van Siberië. De lokatie stelt internationale onderzoekers in staat milieuvriendelijke energie-technologieën onder barre omstandigheden te testen. Het station wordt aangedreven door wind- en zonne-energie, ondersteund door batterijen en een nieuw waterstofsysteem, meldt het Russische magazine Spark.

Net als veel moderne Arctische gebouwen krijgen de futuristische koepels wanden bestaande uit meerdere lagen. Deze dichte thermische isolatie vermindert de warmteafgifte tot bijna nul, zodat de kamers verwarmd kunnen worden met overtollige warmte van elektrische en elektronische systemen. Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit, terwijl thermische panelen sneeuw en warm water helpen smelten voor de badkuipen en keukens. De belangrijkste vernieuwing is het gebruik van waterstof, dat in de zomer zal worden geproduceerd via een elektrolyser en voornamelijk in het koude seizoen zal worden verbruikt. Van april tot september zal de onderzoekslokatie voornamelijk op wind- en zonne-energie draaien. Daarmee is het onderzoekscentrum helemaal CO2-vrij.

Opvallend is dat het station niet alleen zichzelf van groene energie voorziet, maar ook een klein dorp in de buurt waar enkele tientallen Nenets-families wonen. In het Noordpoolgebied liggen veel kleine nederzettingen, ver weg van de landelijke energienetwerken. Daar wordt tot op heden elektriciteit opgewekt met dieselgeneratoren. De brandstoftoevoer kost veel geld. De wetenschappers moeten gaan onderzoeken of alternatieve duurzame bronnen onder extreme weersomstandigheden en het jaar rond een schoon alternatief bieden.

De grote openingsceremonie is gepland voor 2022 wanneer de eerste internationale delegatie op het station zal aankomen.

Afbeelding: Institute of Arctic Technologies MIPT

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl