• Home Slider01

Wereld waterstoftankstationsProcentueel gezien groeit het aantal waterstoftankstations op de wereld spectaculair, maar de aantallen blijven nog marginaal. Wereldwijd werden er in 2019 83 nieuwe waterstoftankstations in gebruik genomen. Azië en Europa zijn de regio’s met de sterkste toename. En het goede nieuws is dat de flinke groei de komende jaren onverminderd doorgaat, er zitten inmiddels 226 nieuwe stations in de planning.

Het afgelopen jaar werden er 38 waterstoftankstations in Azië geopend, 36 in Europa, 8 in Noord-Amerika en een in het Midden-Oosten. Opvallend is dat de meeste nieuwe tankstations in slechts een paar landen worden geopend. In Duitsland kwamen er 22 tanklocaties bij, in Zuid-Korea 18 en in Japan 11. Daarmee komt het totaalaantal, wereldwijd op 432 waterstofvulstations. Daarvan zijn er 330 openbaar toegankelijk, de anderen staan vaak op bedrijventerreinen.

Europa had aan het einde van het jaar 177 benzinestations, waarvan 87 in Duitsland. Frankrijk staat tweede in Europa met 26 tankstations, maar deze zijn lang niet allemaal openbaar. 34 stations zitten momenteel nog in de plannings-fase. In Nederland is al subsidie verstrekt voor ongeveer 15 nieuwe H2-stations die de komende twee jaar openen. In het noorden van Italië komen er vier nieuwe bij en in Zwitserland wordt momenteel gebouwd aan vijf nieuwe tankstations, die uiterlijk deze zomer openen.

In Azië ligt de focus op Japan, 114 van in totaal 178 waterstofvulstations bevinden zich in dat land. In Noord-Amerika, met in totaal 74 tankstations, bevinden er 48 zich in Californië. In deze Amerikaanse staat rijden inmiddels meer dan 8000 voertuigen op waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl