• Home Slider01

Quebec CanadadaH2V Energies uit Canada presenteert plannen voor een grote nieuwe fabriek voor de productie van groene waterstof. De fabriek moet komen in Bécancour in de provincie Quebec, maar werkt niet via de gebruikelijke elektrolyser. De fabriek zal afvalhout, schors en papier in syngas omzetten en dat vervolgens in groene waterstof veranderen. Enorme parken met zonnepanelen of windmolens zijn niet nodig, meldt de nieuwssite Newsbreak.com

De nieuwe fabriek van H2V Energies zal volgens een geheel nieuwe methode volledig groene waterstof produceren voor klanten in Canada en de Verenigde Staten. De initiatiefnemers melden een ecologische voetafdruk van nul, geheel in overeenstemming met de internationale doelstellingen om klimaatverandering tegen te gaan. De fabriek zal worden gevestigd in het Bécancour, tussen de plaatsen Quebec en Montreal in het oosten van Canada.

De grondstoffen waaruit waterstof gemaakt wordt bestaan uit overblijvende bosbiomassa, houtbouw- en sloopafval en gemengd papier met minder dan 8% vervuiling. Overal op de wereld is een papieroverschot, nadat China en India de import van oud papier hebben stilgelegd. Het bijzondere van het nieuwe concept is dat er geen sprake is van stoomreforming van koolwaterstoffen of elektrolyse. De zuiverheid van de jaarlijks te produceren 49.000 ton waterstof is 99,8% De initiatiefnemers benoemen in een persverklaring een aantal voordelen ten opzichte van elektrolyse. “Het nieuwe industriële plasmaproces verbruikt 4 tot 6 keer minder elektriciteit per kg geproduceerde groene waterstof, vermindert de CO2-uitstoot in de bossen, produceert schoon water uit de biomassa door destillatie waardoor meer water wordt geproduceerd dan het verbruikt en is beter geschikt voor grootschalige green H2-productie dan elektrolyse.”

Hoewel de fabriek er pas over twee jaar staat komt de start-up H2V Energies al vast met een opvallende publiciteitsstunt. Vanaf nu kunnen de eerste bestellingen voor groene waterstof worden geplaatst, die vanaf 2022 gecomprimeerd worden geleverd onder 300, 500 of 900 bar. De prijs bedraagt rond de € 2,46 per kilo. (US $ 2,67). De waterstof wordt op locatie afgeleverd door tankauto’s die rijden op waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl