• Home Slider01

Sines zonnepanelen tekstDe voorbereidingen, om te komen tot een grootschalige waterstoffabriek bij de havenstad Sines, vorderen gestaag. Momenteel wordt er volop gesproken tussen de verschillende partijen, om het project verder vorm en inhoud te geven. In Portugal moet op grootschalige wijze duurzame stroom uit zonneparken en windparken worden omgezet in waterstof voor de Nederlandse markt. Grote Portugese, Deense en Nederlandse bedrijven zijn de plannen aan het analyseren.

De internationale belangstelling voor het project is groot, maar initiatiefnemer Marc Rechter meldt aan Waterstof Magazine nu eerst aan de slag te willen.  “Green Flamingo heeft nu met 15 deelnemers een gunstige omvang en sterke partners. Meer deelnemers kan vertragend werken., want ieder bedrijf heeft z'n eigen belangen. We moeten nu de volgende stappen zetten om snelle voortgang te boeken, zodat de ​​Europese markt voor groene waterstof sneller tot ontwikkeling kan komen.” Voor Portugal is het project zeer interessant. Diverse media in Portugal melden dat het waterstofplan werk zal bieden aan meer dan 1000 weknemers. De zonneparken, die aan de basis staan van de waterstoffabriek, beslaan duizenden hectares grondgebied.

Initiatiefnemer is de Nederlander Marc Rechter, CEO van de Resilient Group, die al 20 jaar in Portugal woont. In 2009 kwam hij al met de eerste ideeën naar buiten, sinds het laatste half jaar zit het project in een stroomversnelling. De totale investeringskosten kunnen oplopen tot 3,5 miljard Euro. Dit geld moet uiteindelijk komen uit een mix van de Portugese en Nederlandse overheid, het internationale bankwezen, de Europese Unie en de participerende grote bedrijven. Als alles volgens plan verloopt ondertekenen Portugal en Nederland deze maand een memorandum van overeenstemming. Daarna, en als er geen onverwachte vertragingen zijn, zou in de tweede helft van 2021 de daadwerkelijke grondwerkzaamheden kunnen beginnen.Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl