• Home Slider01

Sines paneel“Waterstof heeft alles in zich om een zeer belangrijk exportproduct te worden voor een land als Portugal.” Dat zegt Marc Rechter, de Nederlandse initiatiefnemer achter het project Green Flamingo, dat via elektrolyser-technologie in Portugal grootschalig groene waterstof wil produceren voor de Nederlandse markt. Het totale geschatte investeringsbedrag kan oplopen tot zo’n 3,5 miljard Euro.

Het Portugese ECO meldt dat Rechter, die al 20 jaar in Portugal woont, inmiddels een aantal indrukwekkende namen voor het project heeft geïnteresseerd. António Mexia , CEO van Energias de Portugal SA, een van de grootste energiebedrijven heeft inmiddels laten weten zeer geïnteresseerd te zijn, evenals Galp Energia, een geprivatiseerd Portugees bedrijf dat wereldwijd actief is in de olie- en gasindustrie. Daarnaast is er mogelijk een rol voor de Portugese gasnetbeheerder REN als beheerder van het gastransport netwerk.

Volgens een presentatie van het Green Flamingo-initiatief, onlangs gegeven in Brussel, zijn ook bedrijven als de Deense gigant Vestas, een van 's werelds grootste producenten van windturbines, het Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak en maritiem gasvervoerder Anthony Veder en de ABN-AMRO bank geïnteresseerd. Tenslotte zit het Spaanse waterstofbedrijf H2B2 aan tafel.

Onderdeel van de plannen is de bouw van een groot zonnepark, mogelijkerwijs windturbines en een groot elektrolyser park, waar de duurzame stroom zal worden omgezet in groene waterstof. De groene waterstof uit het Portugese project is voor binnenlands gebruik en de export.

“Het doel is om tegen 2025 een deel van de 1GW-zonne-energiecentrale en de nieuwe waterstofcentrale bij de havenstad Sines operationeel te hebben, zegt Rechter tegen Waterstof Magazine. “Tegen 2030 zal de productie zich mogelijk vermenigvuldigen, om aan de verwachte grote Europese vraag tegemoet te komen.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl