• Home Slider01

Adelaide artist impressionAustralian Gas Network Limited heeft een subsidie van bijna 800-duizend Euro ontvangen voor onderzoek naar het mengen van waterstof en aardgas in een lokaal aardgasnetwerk. Het geld is afkomstig van het Australische Agentschap voor hernieuwbare energie van de landelijke overheid. Uit het onderzoek moet blijken of de CO2-uitstoot van woningen flink kan verminderen als een percentage van 5 á 10% waterstof aan aardgas wordt toegevoegd.

Een van de praktijktesten zal worden uitgevoerd in de stad Adelaide, in het zuidoosten van Australië. Daar wordt inmiddels volop gewerkt aan het Hydrogen Park South Australia project. Hier wordt voor een bedrag van 8,5 miljoen Euro, de grootste groene waterstoffabriek van Australië gebouwd. De fabriek krijgt een PEM-elektrolyser van 1.25 MW en gaat in eerste instantie 5% waterstof toevoegen aan een deel van het aardgasnetwerk waarop 710 woningen zijn aangesloten. Deze liggen in het zuiden van Adelaide in het stadsdeel Mitchell Park. De afnemers van aardgas zullen naar verwachting geen verschil merken, apparaten die werken op aardgas zullen zonder aanpassingen blijven functioneren. De bouw van de fabriek is eind vorig jaar begonnen en de werkzaamheden liggen strak op schema. In juni moet de fabriek operationeel zijn en kan de eerste waterstof worden toegevoegd. Verwacht wordt dat de waterstoffabriek minimaal 5 jaar zal draaien.

Het project in Adelaide maakt deel uit van de visie van Australian Gas Networks (AGN) om op termijn 100% hernieuwbaar gas te leveren. Waterstof speelt daarbij een belangrijke rol en het percentage H2 zal in een reeks testen verder worden opgevoerd in haar Zuid-Australische netwerken. AGN is ook van plan om andere mogelijkheden voor groene waterstof te verkennen, waaronder het gebruik voor industriële klanten en transport. Australië ziet ook grote commerciële kansen voor grootschalige productie van groene waterstof uit duurzame energie. Dit waterstof kan volgens de overheid een belangrijk exportproduct van het land worden en veel nieuwe banen creëren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl