• Home Slider01

fos sur merHet Franse energiebedrijf GRTgaz is een proef begonnen met het injecteren van een mix van waterstof met aardgas in een bestaande aardgasleiding. De test vindt plaats in Fos-sur-Mer, een kustplaatsje zo’n 40 kilometer van Marseille aan de Middellandse zee, in de regio Bouches-du-Rhône. De komende weken zal het gasbedrijf zich nog concentreren op het optimaliseren van de gehele productieketen, waaronder de compressie en de technisch-economische optimalisatie.

Met financiële steun van de Europese Unie is het energiebedrijf onder de projectnaam ‘Jupiter 1000’ begonnen aan het eerste Power-toGas-project op industriële schaal in Frankrijk. Het Power to Gas- project zet grote hoeveelheden ongebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen om in waterstofgas. Het zuid-Franse kustplaatsje beschikt over vele windparken. Met ‘Jupiter 1000’ zal daar naar toekomstige oplossing voor energieopslag worden gezocht. "Soms waait er erg veel wind en is de vraag naar stroom laag. We weten dan niet wat we met elektriciteit moeten doen," legt Thierry Found, de directeur-generaal van GRT Gaz uit “Het idee is om binnen het project ‘Jupiter 1000’ elektriciteit om te zetten in gas, tijdelijk op te slaan en weer beschikbaar stellen als de wind niet waait en de zon niet schijnt.” De technologie bestaat uit het omzetten van duurzame elektriciteit uit zonneparken en windmolens in waterstof en dit injecteren in het bestaande aardgasnetwerk. Uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Franse netwerkbeheerders blijkt dat voor een mix van tussen de 6 en 20% waterstof met aardgas, geen kostbare aanpassingen van het netwerk nodig zijn. Er wordt binnen ‘Jupiter 1000’ uitsluitend gewerkt met overschotten van hernieuwbare energie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl