• Home Slider01

Eemshaven GroningenDe snelle toename van grote windparken in de Noordzee, zorgt voor steeds meer nieuwe plannen voor grootschalige waterstoffabrieken. Gisteren meldden de Belgische supermarktbedrijf Colruyt, samen met Fluxys de onderzoeksplannen voor een grote waterstoffabriek door te zetten. In Nederland wil het energiebedrijf Shell, samen met de Nederlandse Gasunie een grote waterstoffabriek bouwen in de provincie Groningen. Eerder kwamen er al plannen naar buiten voor een industriële waterstoffabriek bij het Nederlandse Vlissingen en het Belgische Oostende.

Een belangrijke overeenkomst van deze plannen is, dat het allemaal plekken zijn waar de stroomkabels van windparken op de Noordzee aan land komen. Als de stroomvraag gelijk of hoger is dan het actuele aanbod, gaat de stroom direct het net op. Als de vraag lager is dan het aanbod, wordt van het overschot waterstof gemaakt. Deze energie-buffer wordt gebruikt op momenten dat de vraag het aanbod overstijgt.

Supermarktgroep Colruyt en gasnetbeheerder Fluxys willen samen tot 35 miljoen euro investeren in een grote waterstoffabriek in Zeebrugge. Volgens initiatiefnemers is de haalbaarheidsstudie naar het project met de naam ‘Hyoffwind’ positief uitgevallen en gaat het consortium nu een aanbesteding uitschrijven. Als alles volgens plan verloopt, kan midden volgend jaar met de bouw van de enorme waterstoffabriek, met een capaciteit van 25 MW, gestart worden. De fabriek wordt dan in 2023 in gebruik genomen.

Gisteren maakten energiebedrijf Shell, netbeheerder Gasunie en Groningen Seaports nieuwe plannen bekend voor de grootste groene waterstoffabriek ter wereld. Deze moet komen in het noorden van Nederland in Eemshaven (foto). De elektriciteit die nodig is voor de waterstofproductie wil het consortium opwekken met een windpark op zee, dat in 2030 3 tot 4 gigawatt aan stroom moet leveren en later kan doorgroeien tot 10 gigawatt. Dat is meer dan het totale stroomverbruik van Nederlandse huishoudens samen. Wereldwijd bestaat nog geen enkel windpark van die omvang. Rond het jaar 2040 moet er jaarlijks 800.000 ton waterstof wordt geproduceerd. Die kan door bestaande gasleidingen worden getransporteerd naar industriegebieden in Nederland en Duitsland. Door de enorme opschaling zal de prijs van groene waterstof naar verwachting de komende decennia fors dalen.
Update: Het Franse energiebedrijf EDF presenteert plannen om via haar Britse kerncentrales grootschalig groene waterstof te produceren. De productie moet de komende decennia oplopen tot 220.000 kilo waterstof per dag, met een kostprijs van rond de 2,20 euro per kg.  

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl