• Home Slider01

hinkley point c nuclear reactor render 640x384Het grootste elektriciteitsbedrijf van Europa, Électricité de France (EDF) wil waterstof gaan produceren bij haar kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf verwacht hier enorme hoeveelheden waterstof te kunnen maken voor een lage prijs. Het voordeel van stroom uit kerncentrales is, is dat het altijd en in constante hoeveelheden beschikbaar is. Hierdoor kan de elektrolyser optimaal worden benut en daalt de kostprijs van een kilo groene waterstof flink.

Het onderzoek van EDF is in volle gang. Het energiebedrijf beschikt over meerdere kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk. Het enorme Hinkley Point C-project (foto) maakt onderdeel uit van het onderzoek. Grote volumes waterstof kunnen hier dan koolstofarm worden geproduceerd. Onderdeel van het onderzoek is de koppeling met hernieuwbare energiebronnen zoals zonnevelden en windparken. Daarbij kan kernenergie een rol vervullen als de zon of de wind het even laat afweten.

Bij de plannen wordt de nieuwe kerncentrale Hinkley Point C genoemd als potentiële lokatie. Dit is de eerste nieuwe kerncentrale die in 20 jaar in Engeland wordt geopend. De opening staat gepland voor 2025, maar dit kan in praktijk nog wel eens opschuiven.

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek van Hydrogen Council en consultant McKinsey blijkt dat de prijs van hernieuwbare waterstof in het meest gunstige geval de komende 20 jaar kan dalen naar ongeveer 1,50 Euro per kilo. Deze groene waterstof moet dan concurreren met grijze waterstof uit aardgas, die tegenwoordig een kostprijs heeft van ongeveer 1,15 tot 2,10 Euro per kilo. Waterstof geproduceerd met behulp van de nieuwe kerncentrale komt volgens de eerste berekeningen uit op ongeveer 2 Euro per kilo, iets duurder, maar dan wel met een constante productiecapaciteit van 220.000 kilo per dag. De onderzoekers verwachten dat de kostprijs door verder onderzoek de komende jaren nog flink zal dalen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl