• Home Slider01

Zwitserland Hyundai H2 Xcient Binnen enkele weken gaan de eerste vrachtauto’s op waterstof rijden in Zwitserland. De eerste voertuigen zijn inmiddels in het Alpenland gearriveerd (foto). Dit jaar levert de Koreaanse vrachtautofabrikant 50 voertuigen en de komende vijf jaar komen er daar nog eens 1550 bij. Daarmee heeft Zwitserland de wereldprimeur met de Hyundai H2 Xcient-vrachtauto, die binnen enkele jaren in verschillende Europese landen moet gaan rijden.

De vrachtauto’s krijgen een brandstofcel van 190 kilowatt en kunnen maximaal 35 kg waterstof tanken onder een druk van 350 bar. De waterstof ligt opgeslagen in zeven verschillende tanks en zorgen voor een actieradius van 400 km, aanzienlijk meer dan gelijke voertuigen op batterijen meldt het Zwitserse H2 Energy.

Om het project mogelijk te maken verstrekt de Zwitserse overheid de nodige subsidie. Hierdoor zal een gereden kilometer met een waterstoftruck niet duurder uitvallen dan een kilometer met een vrachtauto op diesel. In de kilometerprijs is de brandstof, afschrijving en het onderhoud meegenomen.

De voertuigen gaan rijden op groene waterstof, geproduceerd via elektrolyser bij de waterkrachtcentrale bij de plaats Gösgen. Deze waterstoffabriek is sinds eind vorig jaar in bedrijf. De productie-capaciteit is nu nog 2 MW maar kan richting 2025 worden opgeschaald naar 100 MW. Verspreid over het land zijn er vijf nieuwe waterstoftankstations in aanbouw. De laatsten zijn deze zomer gereed, zodat het totaalaantal H2-tankstations op zeven komt. Een belangrijk deel van het land is daarmee gedekt, later volgen meer tanklocaties.

De Koreaans vrachtautofabrikant Hyundai investeert zwaar in waterstof. De komende jaren wil het bedrijf zo’n 6 miljard Euro uitgeven aan waterstoftechnologie. In Zwitserland gaan de supermarktketens Migros en Coop rijden op waterstof, in Oostenrijk heeft de supermarktketen MPreis uit Tirol een aantal vrachtauto’s op waterstof besteld en in Noorwegen toont Asko interesse. Duitsland en Nederland zijn de volgende landen op het lijstje van H2 Energy.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl