• Home Slider01

Lauersoog EcolutionDe duurzame Havencoalitie Lauwersoog onderzoekt de mogelijkheid om schepen te laten varen op groene waterstof. De coalitie wil beginnen met het proefschip Ecolution. De provincie, de Rabobank en de Gasunie hebben zich inmiddels enthousiast getoond over de plannen. Na een eerste proefschip wil de duurzame havencoalitie in het Groningse dorp uitbreiden naar vissersschepen, rondvaartboten, de bruine vloot en in de verdere toekomst landbouwvoertuigen.

Maar op korte termijn is de aandacht gericht op de Ecolution, een zeilschip dat tussen 2007 en 2010 werd gebouwd in opdracht van Nederlandse oud-astronaut Wubbo Ockels. Het heeft zes waterdichte compartimenten, alle systemen zijn dubbel uitgevoerd, kan door twee personen worden gevaren en vier tot zes gasten meenemen. Sinds 2015 is het jacht eigendom van de stichting Wadduurzaam en heeft een ligplaats bij het duurzaamheidscentrum in de haven van de Lauwersoog. Het schip wordt ingezet om de aandacht op duurzaamheidsprojecten te vestigen.

Eerdere plannen om met de Ecolution naar de Olympische waterstofspelen in Tokyo te varen werden niet gehaald, maar de ombouw naar waterstofschip is nu een stuk dichterbij dankzij het project ‘Waterstof in schepen Lauwersoog’. Het Waddenfonds behandelt op dit moment het programma. Wordt het waterstofplan goedgekeurd, is dat een belangrijke financiële impuls.

Alle partijen die betrokken zijn bij de haven van Lauwersoog, zoals ondernemers, gemeenten en provincies, zoeken naar verduurzaming van de haven. Waterstof als brandstof betekent een geheel schone vloot van schepen die geruisloos en zonder uitstoot over de Waddenzee vaart. Daarvoor is dan wel een flinke investering nodig. Uit de eerste berekeningen blijkt dat aan het ombouwen van het eerste schip een prijskaartje hangt van 1,2 miljoen. Subsidie is in het begin dan ook noodzakelijk. De groene waterstof waarop de schepen moeten gaan varen, moet worden opgewekt met stroom uit zonneparken en windmolens in de directe omgeving.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl