• Home Slider01

Coradia iLint GroningenTreinliefhebbers uit heel Nederland zijn zaterdag welkom in Groningen. Op spoor 1A van het station Groningen Centraal is een van de eerste waterstoftreinen ter wereld te bewonderen. De minister voor Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven, komt ook naar Groningen. De Coradia iLint is de komende weken in Nederland,om op proef op het tracé Groningen – Leeuwarden te rijden.

Vorige week woensdag reed de eerste waterstoftrein bij Oldenzaal Nederland binnen en staat inmiddels geparkeerd in Leeuwarden. De trein is afkomstig uit het noorden van Duitsland, waar het voertuig in de dagelijkse dienstregeling is opgenomen. Al meer dan een jaar rijdt de waterstoftrein, gebouwd door de Franse treinbouwer Alstom, naar volle tevredenheid in het gebied ten noorden van de lijn Bremen – Hamburg. De Coradia ilint is gebouwd in de Duitse stad Salzgitter en Franse stad Tarbes.

Tijdens de testritten in Nederland zijn er geen passagiers aan boord, maar alleen technici die de meetresultaten bekijken. De testen worden uitgevoerd onder leiding van het internationale ingenieursbureau DEKRA. De trein zal de maximale snelheid van 140 km bereiken. Op een volle tank kan het voertuig ongeveer 1000 km rijden. Treinen op waterstof zijn aanzienlijk stiller dan vergelijkbare voertuigen op diesel en stoten geen CO2 uit. Als de gebruikte waterstof ook nog eens wordt opgewekt uit duurzame energie, is de hele vervoerscyclus klimaatneutraal.

De Coradia iLint is zaterdag 7 maart 2020 te bewonderen op het station Groningen Centraal op spoor 1A tussen 12.00 en 16.00 uur. Diverse instanties die bij het project betrokken zijn geven een toelichting.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl