• Home Slider01

ZwitserlandEen groep van 20 bedrijven in de logistiek zijn de eerste gebruikers van vrachtauto’s op waterstof in Zwitserland. Onder deze bedrijven bevinden zich de twee supermarktketens Coop en Migros, zuivelproducent Emmi en de ketens van tankstations SOCAR en Tamoil. De bedrijven kopen de vrachtauto’s niet, maar leasen de voertuigen. De leaseprijs is inclusief garantie, service, verzekeringen en brandstof. De Zwitserse overheid geeft subsidie in de vorm van belastingvoordeel. De initiatiefnemers doen er niet moeilijk over. “Dit is in eerste instantie een gesubsidieerd bedrijfsmodel. We staan nog maar aan het begin van een compleet nieuwe technologie.”

Een van de deelnemers van het eerste uur is de Zwitserse supermarktketen Migros. Het bedrijf is er vanaf het eerste begin bij en start het experiment met drie Hyundai Xcients. Migros is van plan de prestaties van de H2-trucks te vergelijken met een Mercedes-Benz vrachtwagen aangedreven door een elektrische batterij, drie biogas-aangedreven vrachtwagens van Iveco en traditionele diesel-vrachtauto’s. De retail-organisatie verklaart dat het jaarlijks bijna 50 miljoen Euro belasting betaalt aan zware milieuheffingen, voor alle voertuigen van meer dan 3,5 ton, die op de Zwitserse wegen rijden. Gedurende de proefperiode zijn de Hyundai-vrachtwagens hiervan vrijgesteld door de Zwitserse regering. Migros rijdt met 900 vrachtauto’s in Zwitserland tussen de 900 winkels en de 22 magazijnen en productielokaties. Vrachttransport op batterijen worden gezien als een oplossing in de stad, maar zijn geen volwaardig alternatief voor dieselwagens in de Alpen.

De eerste vrachtauto’s op waterstof hebben in Zwitserland in het begin de beschikking over twee H2-tankstations. Vijf tanklokaties zijn nog in aanbouw en zijn in de zomer gereed. De groene waterstof voor de voertuigen wordt gemaakt via elektrolyse. De energiebron hiervoor is de waterkrachtcentrale in Gösgen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl