• Home Slider01

FukushimaIn Japan is afgelopen zaterdag een van de grootste groene waterstoffabrieken ter wereld officieel geopend. In de stad Namie, iets ten noorden van de verwoeste kerncentrale van Fukushima, gaat de fabriek grootschalig waterstof produceren uit groene stroom. De productielocatie wekt voldoende waterstof op om 560 auto’s met een brandstofcel per dag te vullen. De capaciteit van het Fukushima Hydrogen Energy Research Field  is 900 ton waterstof per jaar.

De nieuwe waterstoffabriek geeft een belangrijke impuls aan de regio die nog veel te lijden heeft van de verwoestende aardbeving en tsunami in 2011. Voor premier Shinzo Abe een belangrijke reden om de opening van de nieuwe fabriek persoonlijk bij te wonen. De overheid subsidieert het project, waarbij ook de bedrijven Toshiba, Tohoku Electric Power en gasleverancier Iwatani betrokken zijn. Deze bedrijven zien kans om de kennis die wordt opgedaan te exporteren naar het buitenland en dan bij voorkeur naar gebieden waar de kosten van hernieuwbare energie lager zijn dan in Japan. Het land wordt nog steeds geconfronteerd met hogere opwekkingskosten voor hernieuwbare energie dan voor thermische of kernenergie. Projectkosten bedragen in totaal ongeveer 165 miljoen Euro.

De faciliteit maakt waterstof met elektriciteit die wordt opgewekt door de 68.000 zonnepanelen. Deze hebben een totale capaciteit van 20 megawatt. De waterstof, gemaakt in de fabriek in Namie, zal door tankwagens worden vervoerd naar eindgebruikers. De eerste waterstof zal worden gebruikt voor de Olympische fakkel.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl