• Home Slider01

Völs MpreisDe Oostenrijkse supermarktketen MPREIS presenteert deze week haar plannen met waterstof. Donderdagmiddag is de pers uitgenodigd om te luiseren naar Ewald Perwög. Hij zal het toekomstgerichte en inmiddels internationaal gerenommeerde Sustainable Energy Solutions project toelichten, dat van start moet gaan bij het distributiecentrum bij Völs. Hier moet de eerste groene waterstoffabriek van Oostenrijk komen te staan.

De waterstoffabriek wordt gebouwd bij de eigen bakkerij Therese Mölk en de eigen Alpenslagerij van de supermarktketen in Tirol. De waterstof wordt geproduceerd uit groene stroom en zal in eerste instantie worden gebruikt voor het CO2-vrij verwarmen van de twee productielokaties. In een tweede fase zal waterstof als brandstof voor vrachtauto’s gaan dienen. Op termijn streeft MPREIS naar een gehele CO2-vrije toekomst in het transport. Zoals Waterstof Magazine eerder berichtte werkt de supermarktketen hierbij samen met H2 Energy, die vanaf deze maand in Zwitserland de waterstoftrucks van Hyundai laat rijden.

De vergunningsaanvraag voor de nieuwe waterstoffabriek, iets te oosten van Innsbruck, ging niet geheel vlekkeloos. Een buurman van de Völse Au, waar de fabriek moet komen te staan, maakt bezwaar. De fabriek komt dicht bij het natuurgebied Völser Giessen, maar blijft buiten de vijf meter beschermingszone. De bezwaarmakers hebben vooral moeite met de hoogte van het elektrolyse-systeem. Die wordt 9 meter hoog en ontneemt het uitzicht op de natuur.  

MPREIS is van oorsprong een supermarktketen in Tirol, maar heeft inmiddels ook vestigingen in Vorarlberg, Salzburg, Karinthië en in het Noord-Italiaanse Zuid-Tirol.  De keten telt meer dan 260 winkels, allen met een bijzondere architectuur.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl