• Home Slider01

ContainerschipDe internationale scheepvaart is er zeer geschikt voor om gebruik te gaan maken van waterstof. Dat blijkt uit onderzoek van International Council on Clean Transportation (ICCT), een onafhankelijke non-profit organisatie die onderzoek doet naar schone transportoplossingen. Uit het onderzoek blijkt dat voor maar liefst 99% van de scheepvaart op intercontinentale routes, waterstof een schoon en haalbaar alternatief is voor de traditionele verbrandingsmotoren op zware stookolie.   

Afgelopen zomer organiseerde de ICCT een internationale workshop over zero-emission scheepstechnologie voor de internationale scheepvaart De deelnemers gaven toen aan brandstofcellen te zien als een veelbelovende technologie. Vervolgens werd onderzoek ingesteld naar de energievraag van de schepen en de opslagmogelijkheden voor waterstof en de ruimte die hiervoor nodig is. De onderzoekers richtten zich op containerschepen die varen op de corridor China – Verenigde Staten. Om de energiedichtheid te optimaliseren is uitgegaan van waterstofopslag in vloeibare vorm.

De conclusie is dat 99% van het intercontinentale containervervoer per schip prima op waterstof kan plaatsvinden. De opslag van vloeibare waterstof kost ongeveer 5% van de beschikbare vrachtruimte. Dit percentage valt lager uit als er op meerdere plekken onderweg kan worden getankt. Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen zullen ook grote vrachtschepen hun uitstoot moeten verlagen. Zelfs een kleine reductie betekent dat er compleet nieuwe technologieën moeten worden ontwikkeld. Waterstof lijkt daarin en belangrijke rol te gaan spelen.

De International Council on Clean Transportation is een onafhankelijke non-profitorganisatie met als doel het verbeteren van de milieuprestaties en energie-efficiëntie van weg-, zee- en luchtvervoer, ten einde de volksgezondheid te bevorderen en de klimaatverandering te beperken. De organisatie heeft kantoren in Beijing, Berlijn, San Francisco en Washington.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl