• Home Slider01

Hyundai waterstofOm de uitstoot van broeikasgassen in Europa sterk te verminderen, moeten er drastische veranderingen plaatsvinden in de transportsector, schrijft Hydrogen Europe op haar site. Voor de belangenorganisatie is het daarom van groot belang dat de transportsector streeft naar een CO2-vrije toekomst en afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Vrachtwagens op waterstof zijn dan ook een essentiële, veelbelovende oplossing om dit doel te bereiken, zonder afbreuk te doen aan operationele flexibiliteit met een hoge actieradius, korte tanktijd en een laadvermogen dat dichtbij die van verbrandingsmotoren ligt.

Volgens Hydrogen Europe is de transportsector verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Om veranderingen te bevorderen werd de afgelopen week de 'Hydrogen Fuel Cell Trucks’ georganiseerd, om de weg richting een CO2-vrije transportsector vrij te maken. Deze gelegenheid markeerde ook de onthulling van een gezamenlijke oproep voor het breder inzetten van vrachtwagens met een brandstofcel.

Ongeveer 150 deelnemers kwamen op het evenement af, waaronder vooraanstaande experts uit de vrachtwagenindustrie, EU-besluitvormers, eindgebruikers en aanbieders van infrastructuur Het gezamenlijk doel was om de versnelling van de massamarktimplementatie van vrachtwagens op waterstof en de tankinfrastructuur te bespreken. Het evenement was het eerste in zijn soort en werd in Brussel gehouden.

43 grote bedrijven die de hele toeleveringsketen vertegenwoordigen, hebben hun steun voor de waterstofplannen toegezegd. Het doel is om over vijf jaar 5 tot 10-duizend vrachtauto’s op de wegen te hebben. Zij moeten dan de beschikking hebben over 100 waterstoftankstations, afgestemd op vrachtverkeer. Over tien jaar moeten er 95-duizend vrachtauto’s rijden en moeten er 1000 tankstations beschikbaar zijn. Hydrogen Europe realiseert zich dat early adopters financiële ondersteuning van de overheid nodig hebben om de markt voor waterstof open te kunnen breken.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl