• Home Slider01

Lommel ETrucksGemeenten en inzamelbedrijven door heel Nederland kunnen meedoen aan een proefproject met vuilnisauto’s op waterstof. Onder de naam H2RenT (H2RenT staat voor Waterstof ReinigingsTrucks) worden zes vuilnisauto’s die rijden op waterstof gebouwd. Het project wordt gefinancierd uit de DKTI-regeling, dat als doel heeft de productontwikkeling in de transportsector te versnellen. WaterstofNet coördineert het project.

De zes huisvuilwagens op waterstof worden op verschillende locaties in heel Nederland getest. Op deze manier kan een maximaal aantal gebruikers, zoals gemeentes en inzamelbedrijven, kennis maken met waterstof technologie.

De vuilniswagens op waterstof zijn 100% elektrisch. In plaats van elektriciteit te laden via laadpalen, tankt het voertuig waterstof als brandstof. De waterstof wordt in het voertuig omgezet in elektriciteit voor de aandrijving van de elektromotoren. Dit zorgt voor een lange actieradius, geen uitstoot van schadelijke gassen, minder geluidsoverlast en geen afhankelijkheid van lange laadtijden. Waterstof kan de komende jaren op steeds meer plekken in Nederland getankt worden. Met de schone en stille eigenschappen zijn huisvuilwagens op waterstof ideaal om in te zetten in dichtbevolkte gebieden.

De voertuigen worden gebouwd door E-Trucks Europe. Voor de aftersales service zijn Truckland in Almere, Van Tilburg – Bastianen in Breda, Autobedrijven ESA in Groningen, Loven in Hoensbroek en De Burgh in Eindhoven betrokken bij het project. Deze truckbedrijven investeren in trainingen voor het personeel en vernieuwing van de werkplaatsen om op deze manier voorbereid te zijn op een grote uitrol van voertuigen op waterstof. E-Trucks Europe heeft in eerdere projecten al huisvuilwagens gebouwd die rijden op waterstof. De resultaten waren zeer positief, reden om op grotere schaal vuilniswagens op waterstof te bouwen.

Projectcoördinator WaterstofNet ontwikkelt en realiseert - samen met industrie en overheden - projecten en roadmaps rond duurzame inzet van waterstof voor zero-emissie transport en energieopslag. De focus ligt op Vlaanderen en Nederland. Nederlandse gemeenten of inzamelbedrijven die belangstelling hebben voor dit project kunnen zich melden bij WaterstofNet.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl