• Home Slider01

Odesa KoffieDe Aragon Hydrogen Foundation en Spaanse koffiebrander Eboca hebben een koffieautomaat gepresenteerd die werkt op waterstof. Als stunt werd het apparaat deze winter verplaatst naar een weide in het National Parc Odesa, waar wandelaars werden voorzien van een warm bekertje koffie. Doel van het project was om aan te tonen dat waterstof overal een stille en schone energiebron kan zijn.  

De initiatiefnemers van de koffie-stunt zijn beiden sponsor van het National Parc Odea, dat hoog in de Pyreneeën ligt. Daarom werd deze symbolische plek uitgekozen om het initiatief uit te voeren. De ontwikkeling van waterstoftechnologie maakt het mogelijk stroomgeneratoren op fossiele brandstof te vervangen door een duurzame energiebron als waterstof. De organisatoren roemen de totale afwezigheid van vervuilende emissies en lawaai, waardoor brandstofcellen op waterstof ideaal zijn voor krappe ruimtes, natuurgebieden of drukke plaatsen.

Voor dit project heeft Aragon Hydrogen Foundation een stroomopwekkingssysteem van 1 kilowatt (kW) ontworpen, dat gebruik maakt van een Nexa 1200-brandstofcel die samen met de benodigde waterstof zit opgeslagen in de box naast de koffieautomaat.   

De apparatuur maakt gebruik van een kleine 24-volt batterij die drie functies vervult: om energie aan de apparatuur te leveren tijdens het opstarten, om energie op te slaan tijdens het productieproces en om het systeem van stroom te voorzien tijdens piekvraag van 1,2 kW vermogen, gedurende enkele seconden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl