• Home Slider01

Koln Wasserstoff1Busmaatschappij Regional Verkehr Köln GmbH (RVK) heeft opnieuw vijftien bussen op waterstof gekocht. De voertuigen worden ingezet in en rond de Duitse stad Keulen. Samen met de reeds 37 bussen die nu al voor RVK rijden wordt dat eind volgend jaar de grootste busvloot op waterstof van Europa. De voertuigen worden aangekocht via het Europese subsidieproject Jive, aangevuld met een bijdrage van de landelijke en regionale overheid.

De Europese aanbesteding voor de bussen werd, net als bij de vorige bestelling, samen met Wuppertaler Stadtwerke GmbH uitgevoerd. Door de gezamenlijke bestellingen van in totaal 25 bussen te clusteren, kon de door de subsidiegever vastgestelde maximumprijs per bus van 625.000 euro worden gehaald. Drie busbedrijven hebben een offerte uitgebracht, het winnende bod ging uiteindelijk naar Solaris.

De bussen krijgen een 70 kW brandstofcel die wordt geleverd door Ballard en kunnen 350 km afleggen op een tankbeurt. De voertuigen krijgen een as met twee elektromotoren en een klimaatsysteem dat gebruik maakt van de warmte die vrijkomt in de brandstofcel.

RVK in Keulen begon in 2011 met het testen van brandstofceltechnologie in de reguliere dienstverlening. Na het proefdraaien met twee prototypes werden in 2014 twee pre-series voertuigen ingezet zijn 35 bussen van het Belgische Van Hool in gebruik genomen. De bouwwerkzaamheden van twee waterstoftankstations in de regio nadert zijn voltooiing. 

Eind 2021, maar uiterlijk begin 2022, hoopt de RVK in totaal 52 brandstofcelbussen op waterstof te hebben.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl