• Home Slider01

Lingen1Er komt een nieuw groot waterstofnetwerk in Duitsland. Net over de Duits-Nederlandse grens bij Oldenzaal komt een nieuwe waterstofleiding te liggen die de waterstofproductielocatie in Lingen zal verbinden met Gelsenkirchen, 130 km zuidelijker in het Duitse Ruhrgebied. Het project gaat van start onder de naam GET H2 Nukleus. De overheid wordt gevraagd snel de wettelijke belemmeringen weg te nemen.

De eerste groene waterstof moet over twee jaar gaan stromen. Daarvoor hebben de projectpartners BP, Evonik, Nowega, OGE en RWE Generation een intentieverklaring getekend. Al deze bedrijven zijn lid van het GET H2-initiatief. De waterstof is in eerste instantie bestemd voor industriële klanten in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Het GET H2 Nukleus-project wordt het eerste waterstofnetwerk in een tot heden gereguleerde sector. Ieder bedrijf kan zich in de toekomst laten aansluiten en de leveranciers werken met transparante prijzen. De bedrijven streven ernaar om eind 2022 klaar te zijn om het gereguleerde netwerk en een elektrolyser te exploiteren en daarmee een ​​snelle en belangrijke bijdrage te leveren aan een koolstofarme toekomst.

De groene waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen in Lingen, in Nedersaksen, in een 100 MW-elektrolyser van RWE Generation. Vervolgens wordt het gepompt naar industriële klanten en raffinaderijen in Lingen, Marl en Gelsenkirchen, voornamelijk via bestaande gaspijpleidingen die, daar waar nodig, worden geschikt gemaakt voor het transport van 100 procent waterstof. Ander waterstofproducenten, handelaren en zelfs particuliere afnemers kunnen in de toekomst ook gebruik gaan maken van het openbare waterstofnetwerk. De initiatiefnemers verwijzen daarmee naar de huidige open elektriciteitsnetten en gasnetten. Dit maakt een snelle, betrouwbare integratie van verdere waterstofprojecten mogelijk.

Het transport van waterstof in speciale netwerken is niet nieuw en wordt al decennia in landen als Duitsland, Nederland, België en Frankrijk toegepast. Deze netwerken zijn echter in particuliere handen van bedrijven in de industriële sector en niet toegankelijk voor buitenstaanders.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl