• Home Slider01

Aalburg h2 busIn het noorden van Denemarken zijn de afgelopen weken drie bussen op waterstof in gebruik genomen. De bussen gaan rijden vanuit Aalborg en zijn zonder ceremonie in de dienstregeling opgenomen. “Een feestje komt later wel.”

“Gebruik van waterstof is innovatief in het openbaar vervoer, waar we de CO2-uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen en deeltjesvervuiling in de directe omgeving volledig kunnen voorkomen,” zegt Ole Stavad, voorzitter van het Comité voor Regionale Ontwikkeling in de regio Noord-Denemarken. “Waterstofbussen stoten tijdens het reizen alleen water uit. En door alleen elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te gebruiken, zoals wind of zon bij de productie van waterstof, zal waterstof als brandstof volledig CO2-neutraal zijn.”

Onderdeel van het project is een eigen elektrolyser voor de productie van waterstof uit groene elektriciteit en voor een tankstation. Het productiesysteem wordt zo afgesteld dat het vooral in gebruik is tijdens die uren en periodes waar er een overschot aan elektriciteit is van windturbines. De productiefaciliteit en het tankstation dat staat in Aalborg Oost is geleverd door het Deense bedrijf GreenHydrogen.

Alle voertuigen rijden ongeveer 150.000 km per jaar, vervoeren 1 miljoen passagiers en besparen door te rijden op waterstof zo’n 60.000 liter diesel. De actieradius is 350 km en de maximale tankinhoud is 38 kg waterstof. De bussen zijn gebouwd door de Belgische busfabrikant Van Hool en zijn van het type A330. Deze bussen worden ook geleverd aan de Duitse steden Köln en Wuppertal. Ze zijn uitgerust met een batterij van 24 kWh en een brandstofcel van 85 kW. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl