• Home Slider01

Bergen ZEG PowerInvesteerders tonen grote belangstelling voor de nieuwe waterstoffabriek van ZEG Power, die moet komen nabij de Noorse stad Bergen. De start-up ZEG Power heeft overheidsinstellingen en het bedrijfsleven opgeroepen mee te investeren in de productie van schone waterstof. De bedoeling was ruim 8 miljoen euro op te halen, maar de investeerders tekenden in voor ongeveer 11 miljoen.

Tot de investeerders van de waterstoffabriek behoren het wereldwijde AP Ventures en de SPARX Group. Daarnaast doet Nysnø, het Noorse staatsbedrijf voor klimaatinvesteringen, mee als geldschieter. De nieuwe bedrijven die kapitaal beschikbaar stellen zijn Nordea Investment Management, Danske Capital, CCB en CO2 Management

De eerste ZEG-H2-fabriek wordt gebouwd in CCB Energy Park in Kollsnes, grenzend aan de geplande grootschalige CO2-opslagfaciliteit van Northern Lights. De productie van schone waterstof begint al in 2022 met een dagelijkse productie van 700 kg waterstof, omgerekend 250 ton per jaar. Totdat de Northern Lights CO2-opslagfaciliteit is opgericht, zal ZEG Power hernieuwbaar biogas gebruiken als inputgas om schone waterstofproductie mogelijk te maken.

De waterstofproductie van de eerste ZEG-H2-fabriek en de toekomstige uitbreiding van de locatie zullen emissievrije brandstoffen opleveren voor Noorse en internationale transport- en industriële gebruikers. Dit zal de overgang naar waterstof versnellen als onderdeel van bredere inspanningen voor het koolstofarm maken van de Noorse economie.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl