• Home Slider01

Assen marktHet kernwinkelgebied van Assen mag vanaf 2025 alleen nog worden bevoorraad door bestel- en vrachtwagens die gebruik maken van schone brandstoffen als waterstof en elektriciteit. Het voetgangersgebied transformeert daardoor naar een zero-emissie zone, blijkt uit de toekomstvisie van het stadsbestuur. Het bevoorraden van omliggende straten wordt voorlopig niet gewijzigd. Wel kunnen deze straten zich vrijwillig bij het project aansluiten, aldus de gemeente in de Asser Courant.

Door optimaal gebruik te maken van slimmere en schone stadslogistiek wil het college van B&W een bijdrage leveren aan een verbetering van de bereikbaarheid van de binnenstad, verhoging van omgevingskwaliteit van het centrumgebied en minder uitstoot van schadelijke stoffen. De ‘schone’ bevoorrading wordt in fasen afgedwongen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de zogeheten venstertijden waarbinnen de bevoorrading plaats mag vinden. Die wordt voor bestel- en vrachtverkeer de komende jaren stapsgewijs beperkt. Cameratoezicht met kentekenregistratie wordt toegepast om de regels te handhaven. Door te beginnen met het voetgangersgebied kan de gemeente de regelgeving makkelijk uitvoeren. Het is dan voor iedereen direct duidelijk om over welk gebied het gaat. Het voetgangersgebied kan in de nieuwe ‘binnenstadsvisie’ nog worden gewijzigd. Ook aanloopstraten en eventueel andere plekken in de stad kunnen in de toekomst in aanmerking komen voor de maatregel.

In de eerste fase blijven de huidige venstertijden in stand en wordt er strenger gehandhaafd op overtreders van venstertijden, schrijft de Asser Courant. Dit jaar al wordt hiervoor cameratoezicht ingezet. In de tweede fase worden de venstertijden beperkt voor bevoorrading die niet schoon is. Er gaat zowel in de ochtend als de avond een uur af.

Hierdoor hoopt de gemeente de markt te stimuleren om met schone bevoorrading op waterstof of elektriciteit aan de slag te gaan. In de derde fase is de binnenstad alleen nog maar toegankelijk voor schoon vervoer. Het plan richt zich in eerste instantie op logistiek vervoer.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl