• Home Slider01

Utah WaterstoffabriekHet Los Angeles Department of Water and Power (LADWP), het grootste gemeentelijke nutsbedrijf van het land, heeft een belangrijke stap gezet om een vervuilende kolencentrale om te bouwen tot een aardgas/waterstofcentrale. Het project bereikte onlangs een belangrijke mijlpaal met de aankondiging dat Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS) het contract heeft gekregen voor de productie en onderhoud van de turbines voor de omgebouwde fabriek. De volgende stap is de energiecentrale voor de volle 100% op groene waterstof te laten draaien. Los Angeles is een van de 150 steden in de Verenigde Staten die uiterlijk in 2050 op 1005 hernieuwbare energie willen draaien.

De nieuwe turbines worden in 2025 in gebruik genomen en gaan elektriciteit opwekken met een mix van 30 procent waterstof en 70 procent aardgas. Tegen 2045, wanneer alle noodzakelijke fabrieksaanpassingen zijn voltooid, draaien ze op 100% waterstof. Ongeveer de helft van alle inwoners in de metropool Los Angeles krijgt stroom uit de centrale.

De productie van waterstof moet bijdragen aan het handhaven van een evenwicht tussen energieproductie en energievraag. Op piekdagen, wanneer er in de regio veel duurzame energie beschikbaar is kan soms maar 15% van de opbrengst direct worden gebruikt. In de toekomst wordt hier waterstof van gemaakt dat wordt opgeslagen in enorme zoutcavernes diep in de grond.

De initiatiefnemers zien het project niet als experimentele pilot. Alle elementen in het proces zijn bekende en goed doorontwikkelde technologieën. “We zijn ze gewoon flink aan het opschalen.” De plaats van de nieuwe waterstofcentrale is wel omstreden. Voor het productieproces is veel water nodig, de centrale staat in een gebied dat kampt met enorme verdroging.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl