• Home Slider01

Bonn Kautex DuitslandHet bedrijf Kautex Machinebouw heeft een nieuwe grote waterstoftank met behulp van extrusieblaasgieten gepresenteerd. De tank is ruim twee meter lang, heeft een diameter van circa 500 mm en een inhoud van 320 liter. Het is voor het eerst dat door middel van blaasgieten een voering voor een waterstoftank in deze maat wordt geproduceerd. Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt.

Het proces biedt nieuwe mogelijkheden voor waterstoftechnologie. De tanks kunnen worden gebruikt als brandstoftanks voor bedrijfswagens, bussen, treinen, schepen, maar ook voor het transporteren of opslaan van waterstof. Deze containers zijn niet alleen aanzienlijk lichter dan stalen tanks, maar ook volledig bestand tegen corrosie. Omdat waterstof het kleinste element is, kan het door vrijwel elk plastic materiaal ontsnappen. Speciale polyamiden hebben de beste barrière-eigenschappen, maar door de lage smeltstijfheid en complexiteit, waren ze voorheen moeilijk te verwerken bij het blaasgieten. Nieuw ontwikkelde polyamiden en een speciale extrusietechniek hebben dit nu mogelijk gemaakt. Technici van Kautex Machinebouw zien de nieuwe ontwikkeling als baanbrekend.

CPV-hogedrukcontainers voor waterstof zijn over het algemeen ontworpen voor een bedrijfsdruk van 700 bar en een barstdruk van 1750 bar. De voering is een kerncomponent van de tank. Met de door Kautex, in samenwerking met een kunststofproducent ontwikkelde methode, is het nu voor het eerst mogelijk om door middel van blaasgieten waterstofvoeringen in maten met industriële toepassingen te produceren.

De technologie die het bedrijf uit Bonn heeft ontwikkeld voor het produceren van grootschalige voeringen voor waterstofcontainers, betekent dat een kosteneffectieve oplossing voor transport- en infrastructuurvereisten nu binnen handbereik is. Waterstof wordt tegenwoordig op veel gebieden beschouwd als een alternatief voor fossiele brandstoffen in de transportsector. Hier is grote vraag naar veilige, lichtgewicht en lekvrije waterstoftanks die hoge druk kunnen weerstaan.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl