• Home Slider01

WaterstoftanksIn de regio Köln is de uitrol van de grootste busvloot op waterstof ter wereld begonnen. De eerste van een reeks van 30 nieuwe bussen zijn inmiddels geleverd aan het Regionalverkehr Köln (RVK), door de Belgische busfabrikant Van Hool. De bussen op waterstof bieden de beste oplossing voor schoon regionaal vervoer. Met reikwijdtes tot 350 km het hele jaar door en tanktijden van minder dan tien minuten zijn de voertuigen de gehele dienstregeling inzetbaar.

Met een financiering van meer dan 13 miljoen euro, is in 2018 de basis gelegd voor dit vooruitstrevende project. De afgelopen maanden is begonnen met de uitrol van deze voertuigen, die beschikken over twee eigen tankstations. Één op het bedrijfsterrein in Meckenheim en één in Wermelskirchen. De tankvoorziening is ook beschikbaar voor andere waterstofgebruikers. Oude bussen worden niet zomaar afgedankt, maar vervangen door waterstofvoertuigen als ze zijn afgeschreven. Dit betekent dat het vervoersbedrijf van 2020 tot en met 2023 de tijd heeft de H2-voertuigen te integreren. Samen met de al bestaande waterstofvloot groeit het aantal H2-bussen uit tot 36. 

Momenteel rijden er vijf milieuvriendelijke voertuigen in het district, met name op lijn 423 tussen Bergisch Gladbach-Bensberg en Keulen Bonn Airport. Nog eens tien waterstofbussen zullen dit voorjaar door het RVK-depot in Wermelskirchen worden ingezet voor lokaal vervoer. Tegelijkertijd wordt op het RVK-depot een waterstoftankstation (foto) in gebruik genomen.

Nieuw is het openbaar vervoer op waterstof niet in deze regio. Al in 2011 is het RVK-project van start gegaan met twee “Phileas” hybride brandstofcelbussen van de Nederlandse fabrikant APTS. Bijna tien jaar geleden was deze fabrikant nét iets te vroeg met waterstofactiviteiten. De voertuigen waren duur en de markt groeide onvoldoende snel. APTS uit Helmond ging uiteindelijk failliet.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl